Viac informácií
Datle sušené MEDJOULDatle medjool sú odroda datlí, o ktorých sa hovorí ako o najchutnejších a najkvalitnejších datlách. Oproti klasickým datlám sú omnoho väčšie a šťavnatejšie.Datle Medjool sa na európsky trh dovážajú sezónne (október - november) z Izraela len v obmedzenom množstve. Pre svoju veľkosť a chuť sú označované aj ako "kráľovské". Predstavujú bohatý zdroj vlákniny, vitamínov skupiny B, horčíka, železa a majú vyšší obsah draslíka ako banány.Sú liečitelia, ktorí radia pred spánkom zjesť päť kusov datlí – ľahko sa po nich zaspáva, vďaka množstvu aminokyselín tryptofanu, ktorého hojne obsahujú. Táto informácia sa však bije s ďalšou, ktorá o datlách hovorí aj ako o povzbudzujúcej droge, ktorá sa dá prirovnať káve. Kto psychicky nevládze, môže svoju únavu zahnať pár datlami. Datle sa zvyknú označovať aj ako ovocie študentov, lebo duševne pracujúci sa s nimi dopracujú k lepšej koncentrácii. K plusom patrí aj fakt, že spomínané exotické ovocie nie je kyselinotvorné.Datle obsahujú veľa cukrov a sacharidov (až 70 percent), zložených z prírodných cukrov. Vody obsahujú málo (30 percent). Okrem toho bielkoviny, tuky a vitamíny – všetky okrem vitamínu E a biotínu. Vzácna v nich je aj kyselina pantoténová (B5) – stará sa o našu psychickú a fyzickú kondíciu, dodáva telu energiu a vitalitu a takisto podporuje sústredenie.Ovocie je bohaté aj na vápnik, meď, chlór, železo, draslík a v neposlednom rade aj spomínanú esenciálnu aminokyselinu tryptofan. Tá sa v mozgu mení na nervový hormón serotonín, ktorý zaručuje dlhý a blahodárny spánok.Datle sú liekom. V čom sú ďalej nápomocné…Sacharidy, ktoré obsahujú, dodávajú nervom a mozgu energiu a sviežosť. Ich konzument sa teda cíti „duševne čulý“. Podporujú koncentráciu. Stimulujú spánok, pomáhajú pri zaspávaní. Spoľahlivo zažehnajú hlad – druhov ovocia, ktoré zasýtia na dlho, je menej. Do tejto skupiny spolu s orechami patria aj datle. Podporujú krvotvorbu a bunkový metabolizmusNa rozdiel od ostatných druhov ovocia možno datle dlho skladovať. Nezhnijú, ani tak skoro nesčernejú. Jesť sa môžu sušené alebo čerstvé. Kým zo sušených sa melie múka, z čerstvých sa vykvapkáva sladký sirup, tzv. datlový med. Aj datlový cukor je zdravší ako všetky ostatné druhy, vrátane trstinového. A navyše je aj chutný. Datle môžete „zobkať“ samotné, hodia sa však aj do ovocných šalátov, možno ich pokrájať do musli či pudingov. Chutný je aj tvaroh osladený datlami, dochutený posekanými orieškami. Deti ich ocenia namiesto sladkostí. VÝŽIVOVÉ INFORMÁCIE: 100 g obsahuje: Energia 1192 kJ / 285 kcal Bielkoviny 2 g Sacharidy 64 g - z toho cukry 57 g Tuky 0 g - z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g Vláknina g