Sója strukovina, sójové bôby


Sója BEZ GMO (sójové bôby)

Nový produkt

Sójové bôby sú zdrojom lecitínu 1,7%, ktorý je dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie cholesterolu v krvi, znižuje riziko pred artériosklerózou a inými závažnými ochoreniami.

Okrem veľkého podielu vlákniny (2,6 – 5,8%), ktorá priaznivo ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu a chráni ho pred nádorovým ochorením, obsahuje sója aj jedinečné rastlinné hormóny tzv. fytoestrogény.

Viac detailov

Dostupné

Zakúpením tohto produktu môžete získať až 1 vernostný bod. Za obsah košíku získate celkom 1 vernostný bod , ktoré môžu byť prevedené na zľavový kupón v hodnote 0,03 €.


0,98 €

1,96 € za kilogram

  • 500g
  • 1 kg

Pridať do obľúbených

Viac informácií

Sója je strukovina, ktorá viac ako 2 000 rokov predstavuje spolu s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie.
Vyniká predovšetkým jej vysokou výživovou hodnotou, chemickým zložením a priaznivými účinkami.

Sója je zdrojom kvalitných bielkovín (obsahuje 40% bielkovín podobného zloženia ako bielkoviny najkvalitnejšieho mäsa)
Sója tiež obsahuje 20% tukov tvorených hlavne polynenasýtenými mastnými kyselinami.

Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní dôležité funkcie v organizme.
Z vitamínov je to hlavne E a vitamíny skupiny B.

V sóji sa nachádzajú minerálne látky ako vápnik, železo, ďalej fosfor, horčík, meď a zinok.

Účinky sóje:

  • znižuje cholesterol
  • upravuje trávenie, reguluje a optimalizuje činnosť ciev
  • pomáha predchádzať osteoporóze
  • zlepšuje činnosť pečene
  • chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi
  • pravidelná konzumácia sóje napomáha znížiť potrebnú dávku inzulínu pri cukrovke
  • fytoestrogény pomáhajú zmierňovať klimakterické ťažkosti žien v súvislosti s menopauzou


Ideálna kombinácia obsahu bielkovín, minerálnych látok a kyselín v sójových bôboch napomáha v prevencii pred civilizačnými ochoreniami.

100g sóje obsahuje: 30.16g sacharidov, 36.49g bielkovín a 9.3g vlákniny.

Minerály:
Draslík - 1797mg
Fosfor - 704mg
Horčík - 280mg
Mangán - 2.517mg
Sodík - 2mg
Vápnik - 277mg
Zinok - 4.89mg
Železo - 15.7mg
   Vitamíny:
Vitamín B1 - 0.874mg
Vitamín B2 - 0.67mg
Vitamín B3 - 1.623mg
Vitamín B5 - 0.793mg
Vitamín B6 - 0.377mg
Vitamín B9 - 375mg
Vitamín Bp - 115.9mg
Vitamín C - 6mg
Vitamín E - 0.9mg
Vitamín K - 47µg


Sója obsahuje
- 36-40% bielkovín podobného zloženia ako bielkoviny najkvalitnejšieho mäsa. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.
- 20% tukov tvorených hlavne polynenasýtenými mastnými kyselinami. Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní dôležité funkcie v organizme.
- lecitín 1.7% dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie cholesterolu v krvi, znižuje riziko pred artériosklerózou a inými závažnými ochoreniami.
- veľa nerastných látok – dvakrát viac vápnika než v mlieku dvakrát viac železa než v hovädzej pečeni a šesťkrát viac než v špenáte, K, P, Mg.
- veľký podiel vlákniny (2.5 – 5.8%), ktorá priaznivo ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu a chráni ho pred nádorovým ochorením.

Zo sóje sa vyrábajú rôzne produkty ako:

sójové mlieko – pripravuje sa zo sójových bôbov namáčaných vo vode, zomletých, upravených a prefiltrovaných
tofu – sójový syr – pripravuje sa pridaním zrážadla do sójového mlieka. Potom sa niekoľko dní lisuje, až získa polotuhú konzistenciu
sójové mäso – obsahuje iba sójové bôby alebo môže byť kombinované s múkou. Na trhu existujú rôzne druhy: sójové kocky, granuly, plátky, drť, filé, hamburgery, párky,…
sójová múka – získava sa zomletím sójových bôbov
sójová omáčka – fermentované sójové bôby, voda a morská soľ
sójový olej – olej s vysoko kvalitnou a neutrálnou chuťou, ktorý obsahuje až 61% polynenasýtených mastných kyselín

Sojový syr tofu je jedným z výrobkov zo sóje.
Pri jeho výrobe sa namočené semená pomelú, zvaria a šupkové a vláknité látky scedia.

Toto sójové mlieko sa so soľou alebo kyselinou nechá zraziť.
Vzniknutý bielkovinový koláč sa vylisuje a nareže na bloky. Chladí a uskladňuje sa vo vode.

Vysoká hladina kyseliny fytinovej (phytic acid) v sóji znižuje asimiláciu vápnika, horčíka, medi, železa a zinku.

Túto kyselinu v sóji nie je možné neutralizovať bežným spracovaním ako je močenie, alebo dlhé a pomalé varenie.
Táto potom spôsobuje poruchy vývoja detí.

Inhibítory enzýmu tripsín v sóji reagujú s trávením bielkovín a spôsobujú poruchy pankreasu.
Zvieratám počas testov inhibítory trypsínu zo sóje spôsobovali spomalený rast.

Sójové fytoestrogény narušujú endokrinné funkcie a spôsobujú neplodnosť a rakovinu prsníka u dospelých žien.
Sú tiež antityroidným (napádajú štítnu žľazu) činiteľom, spôsobujú hypotyroidizmus a rakovinu štítnej žľazy.

Chutný recept - Falošná držková polievka so sójou

Potrebujeme:
- 2 cibule
- rastlinný olej
- 1 balík sójových plátkov
- sójová omáčka
- mletá červená paprika
- 4 PL ovsených vločiek
- soľ
- mleté čierne korenie
- 3 strúčiky cesnaku
- majoránka

Cibuľu pokrájame nadrobno a udusíme vo vode.
Pridáme suché (nenamočené) sójové plátky, ktoré pokvapkáme sójovou omáčkou a necháme ich chvíľu nasiaknuť.

Osmažíme, podlejeme trochou vody a dusíme 20 minút.
Potom odstavíme, necháme vychladnúť a pokrájame na malé kúsky, pásiky a odložíme (použijeme ich ďalej ako držky).

Druhú cibuľu speníme na oleji, pridáme mletú červenú papriku, pripravené sójové držky a podlejeme vodou.
Dusíme do polomäkka.

Potom doplníme vodou (alebo bujónom z kocky) a vsypeme ovsené vločky.
Dovaríme do mäkka.

Hotovú polievku podľa chuti osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a dochutíme rozotreným cesnakom a majoránkou.
Môžeme zahustiť zemiakovým škrobom rozmiešaným vo vode.

Krajina pôvodu Poľsko

 

zdroj zdravejedlo.sk, zelovoc.nazdravie.sk

Recenzie

Na tento produkt momentálne nie je pridaná žiadna recenzia.

Napísať recenziu

Sója BEZ GMO (sójové bôby)

Sója BEZ GMO (sójové bôby)

Sójové bôby sú zdrojom lecitínu 1,7%, ktorý je dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie cholesterolu v krvi, znižuje riziko pred artériosklerózou a inými závažnými ochoreniami.

Okrem veľkého podielu vlákniny (2,6 – 5,8%), ktorá priaznivo ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu a chráni ho pred nádorovým ochorením, obsahuje sója aj jedinečné rastlinné hormóny tzv. fytoestrogény.

Zákazníci, ktorí kúpili tento produkt, objednali tiež: