Nový produkt
Sójové bôby sú zdrojom lecitínu 1,7%, ktorý je dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie cholesterolu v krvi, znižuje riziko pred artériosklerózou a inými závažnými ochoreniami.
Okrem veľkého podielu vlákniny (2,6 – 5,8%), ktorá priaznivo ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu a chráni ho pred nádorovým ochorením, obsahuje sója aj jedinečné rastlinné hormóny tzv. fytoestrogény.
Momentálne vypredané, cez vyhľadávanie vám nájdeme podobný alebo iný produkt
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný k dátumu:
Zakúpením tohto produktu môžete získať až 2 vernostných bodov. Za obsah košíku získate celkom 2 vernostných bodov , ktoré môžu byť prevedené na zľavový kupón v hodnote 0,06 €.
Sója (sójové bôby)
Sójové bôby sú zdrojom lecitínu 1,7%, ktorý je dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie cholesterolu v krvi, znižuje riziko pred artériosklerózou a inými závažnými ochoreniami.
Okrem veľkého podielu vlákniny (2,6 – 5,8%), ktorá priaznivo ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu a chráni ho pred nádorovým ochorením, obsahuje sója aj jedinečné rastlinné hormóny tzv. fytoestrogény.
Príjemca :
* Povinné polia
alebo Zrušiť
Sója je strukovina, ktorá viac ako 2 000 rokov predstavuje spolu s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie.
Vyniká predovšetkým jej vysokou výživovou hodnotou, chemickým zložením a priaznivými účinkami.
Sója je zdrojom kvalitných bielkovín (obsahuje 40% bielkovín podobného zloženia ako bielkoviny najkvalitnejšieho mäsa)
Sója tiež obsahuje 20% tukov tvorených hlavne polynenasýtenými mastnými kyselinami.
Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní dôležité funkcie v organizme.
Z vitamínov je to hlavne E a vitamíny skupiny B.
V sóji sa nachádzajú minerálne látky ako vápnik, železo, ďalej fosfor, horčík, meď a zinok.
Účinky sóje:
Ideálna kombinácia obsahu bielkovín, minerálnych látok a kyselín v sójových bôboch napomáha v prevencii pred civilizačnými ochoreniami.
100g sóje obsahuje: 30.16g sacharidov, 36.49g bielkovín a 9.3g vlákniny.
Minerály: Draslík - 1797mg Fosfor - 704mg Horčík - 280mg Mangán - 2.517mg Sodík - 2mg Vápnik - 277mg Zinok - 4.89mg Železo - 15.7mg | Vitamíny: Vitamín B1 - 0.874mg Vitamín B2 - 0.67mg Vitamín B3 - 1.623mg Vitamín B5 - 0.793mg Vitamín B6 - 0.377mg Vitamín B9 - 375mg Vitamín Bp - 115.9mg Vitamín C - 6mg Vitamín E - 0.9mg Vitamín K - 47µg |
Sója obsahuje
- 36-40% bielkovín podobného zloženia ako bielkoviny najkvalitnejšieho mäsa. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.
- 20% tukov tvorených hlavne polynenasýtenými mastnými kyselinami. Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní dôležité funkcie v organizme.
- lecitín 1.7% dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie cholesterolu v krvi, znižuje riziko pred artériosklerózou a inými závažnými ochoreniami.
- veľa nerastných látok – dvakrát viac vápnika než v mlieku dvakrát viac železa než v hovädzej pečeni a šesťkrát viac než v špenáte, K, P, Mg.
- veľký podiel vlákniny (2.5 – 5.8%), ktorá priaznivo ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu a chráni ho pred nádorovým ochorením.
Zo sóje sa vyrábajú rôzne produkty ako:
sójové mlieko – pripravuje sa zo sójových bôbov namáčaných vo vode, zomletých, upravených a prefiltrovaných
tofu – sójový syr – pripravuje sa pridaním zrážadla do sójového mlieka. Potom sa niekoľko dní lisuje, až získa polotuhú konzistenciu
sójové mäso – obsahuje iba sójové bôby alebo môže byť kombinované s múkou. Na trhu existujú rôzne druhy: sójové kocky, granuly, plátky, drť, filé, hamburgery, párky,…
sójová múka – získava sa zomletím sójových bôbov
sójová omáčka – fermentované sójové bôby, voda a morská soľ
sójový olej – olej s vysoko kvalitnou a neutrálnou chuťou, ktorý obsahuje až 61% polynenasýtených mastných kyselín
Sojový syr tofu je jedným z výrobkov zo sóje.
Pri jeho výrobe sa namočené semená pomelú, zvaria a šupkové a vláknité látky scedia.
Toto sójové mlieko sa so soľou alebo kyselinou nechá zraziť.
Vzniknutý bielkovinový koláč sa vylisuje a nareže na bloky. Chladí a uskladňuje sa vo vode.
Vysoká hladina kyseliny fytinovej (phytic acid) v sóji znižuje asimiláciu vápnika, horčíka, medi, železa a zinku.
Túto kyselinu v sóji nie je možné neutralizovať bežným spracovaním ako je močenie, alebo dlhé a pomalé varenie.
Táto potom spôsobuje poruchy vývoja detí.
Inhibítory enzýmu tripsín v sóji reagujú s trávením bielkovín a spôsobujú poruchy pankreasu.
Zvieratám počas testov inhibítory trypsínu zo sóje spôsobovali spomalený rast.
Sójové fytoestrogény narušujú endokrinné funkcie a spôsobujú neplodnosť a rakovinu prsníka u dospelých žien.
Sú tiež antityroidným (napádajú štítnu žľazu) činiteľom, spôsobujú hypotyroidizmus a rakovinu štítnej žľazy.
Chutný recept - Falošná držková polievka so sójou
Potrebujeme:
- 2 cibule
- rastlinný olej
- 1 balík sójových plátkov
- sójová omáčka
- mletá červená paprika
- 4 PL ovsených vločiek
- soľ
- mleté čierne korenie
- 3 strúčiky cesnaku
- majoránka
Cibuľu pokrájame nadrobno a udusíme vo vode.
Pridáme suché (nenamočené) sójové plátky, ktoré pokvapkáme sójovou omáčkou a necháme ich chvíľu nasiaknuť.
Osmažíme, podlejeme trochou vody a dusíme 20 minút.
Potom odstavíme, necháme vychladnúť a pokrájame na malé kúsky, pásiky a odložíme (použijeme ich ďalej ako držky).
Druhú cibuľu speníme na oleji, pridáme mletú červenú papriku, pripravené sójové držky a podlejeme vodou.
Dusíme do polomäkka.
Potom doplníme vodou (alebo bujónom z kocky) a vsypeme ovsené vločky.
Dovaríme do mäkka.
Hotovú polievku podľa chuti osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a dochutíme rozotreným cesnakom a majoránkou.
Môžeme zahustiť zemiakovým škrobom rozmiešaným vo vode.
Krajina pôvodu Poľsko
zdroj zdravejedlo.sk, zelovoc.nazdravie.sk
Na tento produkt momentálne nie je pridaná žiadna recenzia.
Kešu oriešky zlepšujú kvalitu pokožky, vlasov a...
Farebná čierne očko pomáha pri chorobách...
Koriander celý
Lúpané mandle majú vysoký obsah horčíka (ten...
Slnečnicové semená majú vysoký obsah vitamínu...
Originál himalájska prírodná soľ ružová, hrubo...
Pohánková múka
Pohánka je veľmi hodnotnou súčasťou ľudskej...
Quinoa červená
Fazuľa čierna je dôležitý zdroj bielkovín a...