Nový produkt
Chutne pripravená ryža je zdravá a ľahko sa s ňou chudne bez hladovania.
Najhodnotnejšou zložkou ryže sú komplexné sacharidy, z ktorých pochádza až 85 % energie.
Ryža má nízky glykemický index (GI) - nerozkolíše hladinu cukru v krvi. Natural ryža má GI 50, biela má GI 64.
Okrem toho je ryža bohatá na vitamíny skupiny B, na minerálne látky a stopové prvky (fosfor, draslík a železo).
Momentálne vypredané, cez vyhľadávanie vám nájdeme podobný alebo iný produkt
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný k dátumu:
Zakúpením tohto produktu môžete získať až 7 vernostných bodov. Za obsah košíku získate celkom 7 vernostných bodov , ktoré môžu byť prevedené na zľavový kupón v hodnote 0,21 €.
ryža Červená 500g
Chutne pripravená ryža je zdravá a ľahko sa s ňou chudne bez hladovania.
Najhodnotnejšou zložkou ryže sú komplexné sacharidy, z ktorých pochádza až 85 % energie.
Ryža má nízky glykemický index (GI) - nerozkolíše hladinu cukru v krvi. Natural ryža má GI 50, biela má GI 64.
Okrem toho je ryža bohatá na vitamíny skupiny B, na minerálne látky a stopové prvky (fosfor, draslík a železo).
Príjemca :
* Povinné polia
alebo Zrušiť
Táto čierna ryža pochádza výlučne z ekologického poľnohospodárstva.
Čiernu ryžu pestuje a zbiera plantážnik LA Gallinella v Údolí Padu v Lombardii.
Vysokú kvalitu tejto čiernej ryže garantuje mimoriadne dôkladný výber osiva, tradičné - ale moderné pestovanie a starostlivý výber "od zrna k zrnu" po zbere.
Talianska čierna ryža "Venere" Ekologická je ideálna k jedlám s krevetami a do šalátov.
Nutričné hodnoty v 100g čiernej ryže:
energetická hodnota 344 kcal/1462 kJ
bielkoviny 11.5 g
sacharidy 73.2 g
tuky 6.6 g
Čas prípravy okolo 45 min
Krajina pôvodu Taliansko
Ryža ako dokonalá obilnina
V ryži sa nachádza viac kvalitných rastlinných bielkovín ako v pšenici a neobsahuje lepok ani tuk, preto ju môžeme jesť aj pri celiakii a problémoch s cholesterolom.
Nelúpaná ryža (natural) má oproti lúpanej a bielenej ryži viac živín a vysoký obsah vlákniny a antioxidantov, ktoré chránia pred rakovinou hrubého čreva, prsníka a prostaty.
Podľa tvaru zrna sa ryža delí na guľatozrnnú, krátkozrnnú a dlhozrnnú.
- guľatozrnná ryža obsahuje viac škrobu, zrnká sú po uvarení mäkké a lepia sa
Pripravíte z nej nákypy, mliečne kaše, ryžové knedličky a sladké placky.
- dlhozrnná ryža je výborná na rizoto, prílohy i samostatné jedlá
To, či je surová ryža biela, žltkastá alebo hnedá, závisí od spôsobu úpravy.
Biela ryža sa najprv olúpe a potom brúsi a leští.
Béžovú farbu má pololúpaná ryža, z ktorej je šupka obrúsená iba čiastočne.
Najtmavšia je hnedá ryža, označovaná aj natural. Je naozaj prírodná, nebrúsená a neleštená.
Zachováva si všetky vitamíny, minerály i vlákninu, no má aj jednu nevýhodu.
Šupky obsahujú kyselinu fytovú, ktorá bráni vstrebávaniu vápnika a železa, preto by ste ju občas mali striedať s inými typmi.
Varí sa oveľa dlhšie ako biela ryža a aj potom je tvrdšia, ako by ste očakávali.
Ryža parboiled nie je predvarená. Je to kompromis medzi bielou ryžou a natural a z hľadiska výživy je veľmi cenná. Upravuje sa špeciálnou technológiou v tlakových nádobách.
Až 80 percent cenných látok zo šupiek sa pod tlakom pretlačí do zrniečok, potom sa ryža brúsi a leští.
Za surova je žltkastá, po uvarení pekne zbelie. Pri varení absorbuje viac vody.
Jednotlivé typy sa líšia aj podľa miesta pestovania a vhodnosti použitia.
Hoci pestovanie ryže nie je pre našu oblasť typické, jej konzumáciu ocenia najmä celiatici.
Ryža vo všeobecnosti patrí medzi najmenej alergénne potraviny a dobre ju znášajú deti i dospelí s tráviacimi problémami.
Keďže existuje nespočetné množstvo druhov ryže, buďte dôsledný aspoň v tom, že uprednostníte prírodnú a nelúpanú ryžu, čiže natural.
Obsahuje časť šupiek a klíčkov, kde sú uchované všetky biologicky hodnotné živiny – vláknina, vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, horčík, nenasýtené mastné kyseliny.
Prínosy pre Vaše zdravie
- ryža nenadúva, preto je ideálna pre deti, starších ľudí a pri žalúdočnej a žlčníkovej diéte
- ryžový odvar pomáha pri vysokých teplotách a zápaloch, zmierňuje hnačku i zápchu, lieči tráviace a črevné problémy
- ryža mierne odvodňuje, zbavuje telo škodlivín a je dobrou prevenciou obličkových kameňov
Ryžu môžete bez obáv jesť, aj keď si strážite hmotnosť.
Sto gramov surovej ryže má priemerne 365 kJ, ale pri varení trojnásobne zväčší svoj objem.
Na zasýtenie vám bohato stačí aj polovičné množstvo, napríklad keď ju zamiešate do zeleninového šalátu.
Krajina pôvodu Taliansko
zdroj pluska.sk
Na tento produkt momentálne nie je pridaná žiadna recenzia.