Viac informácií
UmeocotUmeocot má výraznú slano-kyslú chuť a príjemnú ľahkú ovocnú arómu. Výborne sa hodí do šalátových zálievok. Využijete ho pri príprave kulajdy alebo šošovice na kyslo a tiež na dochutenie všetkých pokrmov, kam potrebujete dodať slano-kyslú chuť.Popis :Nejde v skutočnosti o ocot, vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe nakladaných sliviek - umeboshi. Výrobca MUSO uvádza, že umeocot pomáha pri nechutenstve, zažívacích problémoch a únave. (zdroj: tu)Tipy na použitie:.ume zálievka s medom - rozmiešajte 1 lyžicu medu so 4 lyžicami olivového oleja, 3 lyžicami oleja z praženého sezamu, 1 lyžicu umeoctu a 1 lyžicu čerstvej pomarančovej šťavy; jogurtový ume dresing - zmiešajte 1 malé balenie kyslej sójovej špeciality Sojade natural s 1 lyžicou umeoctu a s 2 lyžicami ryžového sirupu; je výborný na hlávkový šalát; ochutenie kulajdy, šošovice na kyslo, strukovinových nátierok... výroba kvasenej zeleniny (pickles) - návod nájdete v Dobrotách jeseň 2015 na strane 13; nápoj z umeoctu - malá lyžička do pohára vody; osvedčený prostriedok proti únave z tepla; zeleninové soté - recept je napísaný na strane 9 v Dobrotách leto 2013; šalát z avokáda a bielej reďkovky - recept je napísaný na strane 9 v Dobrotách leto 2013; zemiakový šalát so šošovicou a aromatickou zálievkou - recept je uvedený na strane 16 v Dobrotách zima 2015-16.Výroba umeoctu: Umocet je tekutina, ktorá sa vylučuje pri fermentácii nakladaných sliviek - umeboshi.Slivky umeboshi sa zberajú na jar. V deň zberu sa nasolia a potom sa nechávajú niekoľko dní sušiť na slnku. Keď sú takmer usušené, naložia sa do slaného nálevu, zaťažia kameňmi a nechajú kvasiť. Do nálevu sa tiež pridávajú shizo listy. Vzhľadom pripomínajú okrasnú žihľavu. Pridávajú sa kvôli konzervačným účinkom a krásne purpurovej farbe. Červená tekutina, ktorá sa pri kvasení sliviek vylučuje, sa nazýva ume-su, v češtine sa ujal názov umeocot.Ďalšie UMEvýrobky:umeocot COUNTRY LIFE, 200 ml, umeboshi COUNTRY LIFE, umeboshi MUSO, umeboshi pasta bio MUSO.ZloženieUme slivkový ocot biely 61 % (ume slivka 80 %, morská soľ 20 %), shiso lisy, jedlá soľ morská. Môže obsahovať stopy lepku.SkladovanieNa chladnom a suchom mieste. Chráňte pred slnečným svetlom.Výživové údaje na 100 mlEnergetická hodnota 73 kJ / 17 kcalTuky: 0,0 gz toho nasýtené mastné kyseliny: 0,0 gSacharidy: 3,4 gz toho cukry: ,0 gVláknina: 0,2 gBielkoviny: 0,8 gSoľ: 25,1 g