Viac informácií
BulgurJe bohatý na kvalitné proteíny a vlákninu. Jedna šálka bulguru obsahuje približne 8 gramov vlákniny, ktorá je prevenciou zápchy a znižuje tiež riziko vzniku žlčových kameňov. Zároveň skvelo zasýti a nespôsobuje výkyvy krvného cukru. Zastúpený je aj vitamín A, vitamíny skupiny B a viaceré minerály. Bulgur obsahuje horčík, železo, fosfor či mangán. Železo je prevenciou anémie. Je zodpovedné za prenos kyslíka a nápomocné pri tvorbe kolagénu, potrebného pre zdravé svaly i pokožku. Zároveň podporuje imunitný systém.Vitamíny zo skupiny B sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu i psychickú pohodu. Konkrétne vitamín B6 znižuje hladinu homocysteínu v krvi, ktorý je zodpovedný za kardiovaskulárne ochorenia. Teda bulgur má aj protizápalové účinky, teda pravidelná konzumácia znižuje riziko vzniku rozličných ochorení.Príprava: Najvhodnejším, resp. najšetrnejším spôsobom prípravy je zaliať bulgur studenou vodou a počkať, kým zmäkne. Zvyčajne to netrvá dlhšie ako hodinu. Vtedy si zachová najviac výživných látok. Sú však aj ďalšie postupy. Bulgur sa zaleje horúcou vodou (na jeden diel bulguru treba zhruba 3 diely vody) a prikryje pokrievkou. Po dvadsiatich minútach je pripravený na podávanie. Je stvorený na prípravu rizota alebo ho možno použiť na zahustenie polievok. Chutné sú aj sladké či slané kaše, ktoré možno podávať na raňajky.Nutričná hodnota – bulgur(100g)Energia 1760kJ–Kcal– 420 Bielkoviny– 11g Sacharidy-87g Vláknina– 10g Tuk – 2g Cukry-2gÚčinky bulguru:vysoká nutričná hodnota rýchlosť prípravy cenová dostupnosť minimálne množstvo tuku obsah vlákniny je bohatým zdrojom vitamínu A, horčíku, fosforu a železa vďaka vláknine podporuje činnosť čriev a nervovej sústavy nenafukuje normalizuje hladinu cukru v krvi, znižuje vlčí hlad a chuť na sladké podporuje trávenie a urýchľuje metabolizmus pomáha detoxikovať hrubé črevo