Sója (sójové bôby)

Nový produkt

Sójové bôby sú zdrojom lecitínu 1,7%, ktorý je dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie cholesterolu v krvi, znižuje riziko pred artériosklerózou a inými závažnými ochoreniami.

Okrem veľkého podielu vlákniny (2,6 – 5,8%), ktorá priaznivo ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu a chráni ho pred nádorovým ochorením, obsahuje sója aj jedinečné rastlinné hormóny tzv. fytoestrogény.

Viac detailov

Dostupné

Zakúpením tohto produktu môžete získať až 1 vernostný bod. Za obsah košíku získate celkom 1 vernostný bod , ktoré môžu byť prevedené na zľavový kupón v hodnote 0,02 €.


0,79 €

1,58 € za kilogram

  • 500g
  • 1 kg

Pridať do obľúbených

Detaily

Sója je strukovina, ktorá viac ako 2 000 rokov predstavuje spolu s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie.
Vyniká predovšetkým jej vysokou výživovou hodnotou, chemickým zložením a priaznivými účinkami.

Sója je zdrojom kvalitných bielkovín (obsahuje 40% bielkovín podobného zloženia ako bielkoviny najkvalitnejšieho mäsa)
Sója tiež obsahuje 20% tukov tvorených hlavne polynenasýtenými mastnými kyselinami.

Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní dôležité funkcie v organizme.
Z vitamínov je to hlavne E a vitamíny skupiny B.

V sóji sa nachádzajú minerálne látky ako vápnik, železo, ďalej fosfor, horčík, meď a zinok.

Účinky sóje:

  • znižuje cholesterol
  • upravuje trávenie, reguluje a optimalizuje činnosť ciev
  • pomáha predchádzať osteoporóze
  • zlepšuje činnosť pečene
  • chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi
  • pravidelná konzumácia sóje napomáha znížiť potrebnú dávku inzulínu pri cukrovke
  • fytoestrogény pomáhajú zmierňovať klimakterické ťažkosti žien v súvislosti s menopauzou


Ideálna kombinácia obsahu bielkovín, minerálnych látok a kyselín v sójových bôboch napomáha v prevencii pred civilizačnými ochoreniami.

100g sóje obsahuje: 30.16g sacharidov, 36.49g bielkovín a 9.3g vlákniny.

Minerály:
Draslík - 1797mg
Fosfor - 704mg
Horčík - 280mg
Mangán - 2.517mg
Sodík - 2mg
Vápnik - 277mg
Zinok - 4.89mg
Železo - 15.7mg
   Vitamíny:
Vitamín B1 - 0.874mg
Vitamín B2 - 0.67mg
Vitamín B3 - 1.623mg
Vitamín B5 - 0.793mg
Vitamín B6 - 0.377mg
Vitamín B9 - 375mg
Vitamín Bp - 115.9mg
Vitamín C - 6mg
Vitamín E - 0.9mg
Vitamín K - 47µg


Sója obsahuje
- 36-40% bielkovín podobného zloženia ako bielkoviny najkvalitnejšieho mäsa. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny.
- 20% tukov tvorených hlavne polynenasýtenými mastnými kyselinami. Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní dôležité funkcie v organizme.
- lecitín 1.7% dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie cholesterolu v krvi, znižuje riziko pred artériosklerózou a inými závažnými ochoreniami.
- veľa nerastných látok – dvakrát viac vápnika než v mlieku dvakrát viac železa než v hovädzej pečeni a šesťkrát viac než v špenáte, K, P, Mg.
- veľký podiel vlákniny (2.5 – 5.8%), ktorá priaznivo ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu a chráni ho pred nádorovým ochorením.

Zo sóje sa vyrábajú rôzne produkty ako:

sójové mlieko – pripravuje sa zo sójových bôbov namáčaných vo vode, zomletých, upravených a prefiltrovaných
tofu – sójový syr – pripravuje sa pridaním zrážadla do sójového mlieka. Potom sa niekoľko dní lisuje, až získa polotuhú konzistenciu
sójové mäso – obsahuje iba sójové bôby alebo môže byť kombinované s múkou. Na trhu existujú rôzne druhy: sójové kocky, granuly, plátky, drť, filé, hamburgery, párky,…
sójová múka – získava sa zomletím sójových bôbov
sójová omáčka – fermentované sójové bôby, voda a morská soľ
sójový olej – olej s vysoko kvalitnou a neutrálnou chuťou, ktorý obsahuje až 61% polynenasýtených mastných kyselín

Sojový syr tofu je jedným z výrobkov zo sóje.
Pri jeho výrobe sa namočené semená pomelú, zvaria a šupkové a vláknité látky scedia.

Toto sójové mlieko sa so soľou alebo kyselinou nechá zraziť.
Vzniknutý bielkovinový koláč sa vylisuje a nareže na bloky. Chladí a uskladňuje sa vo vode.

Vysoká hladina kyseliny fytinovej (phytic acid) v sóji znižuje asimiláciu vápnika, horčíka, medi, železa a zinku.

Túto kyselinu v sóji nie je možné neutralizovať bežným spracovaním ako je močenie, alebo dlhé a pomalé varenie.
Táto potom spôsobuje poruchy vývoja detí.

Inhibítory enzýmu tripsín v sóji reagujú s trávením bielkovín a spôsobujú poruchy pankreasu.
Zvieratám počas testov inhibítory trypsínu zo sóje spôsobovali spomalený rast.

Sójové fytoestrogény narušujú endokrinné funkcie a spôsobujú neplodnosť a rakovinu prsníka u dospelých žien.
Sú tiež antityroidným (napádajú štítnu žľazu) činiteľom, spôsobujú hypotyroidizmus a rakovinu štítnej žľazy.

Chutný recept - Falošná držková polievka so sójou

Potrebujeme:
- 2 cibule
- rastlinný olej
- 1 balík sójových plátkov
- sójová omáčka
- mletá červená paprika
- 4 PL ovsených vločiek
- soľ
- mleté čierne korenie
- 3 strúčiky cesnaku
- majoránka

Cibuľu pokrájame nadrobno a udusíme vo vode.
Pridáme suché (nenamočené) sójové plátky, ktoré pokvapkáme sójovou omáčkou a necháme ich chvíľu nasiaknuť.

Osmažíme, podlejeme trochou vody a dusíme 20 minút.
Potom odstavíme, necháme vychladnúť a pokrájame na malé kúsky, pásiky a odložíme (použijeme ich ďalej ako držky).

Druhú cibuľu speníme na oleji, pridáme mletú červenú papriku, pripravené sójové držky a podlejeme vodou.
Dusíme do polomäkka.

Potom doplníme vodou (alebo bujónom z kocky) a vsypeme ovsené vločky.
Dovaríme do mäkka.

Hotovú polievku podľa chuti osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a dochutíme rozotreným cesnakom a majoránkou.
Môžeme zahustiť zemiakovým škrobom rozmiešaným vo vode.

Krajina pôvodu Kanada

 

zdroj zdravejedlo.sk, zelovoc.nazdravie.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Sója (sójové bôby)

Sója (sójové bôby)

Sójové bôby sú zdrojom lecitínu 1,7%, ktorý je dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie cholesterolu v krvi, znižuje riziko pred artériosklerózou a inými závažnými ochoreniami.

Okrem veľkého podielu vlákniny (2,6 – 5,8%), ktorá priaznivo ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu a chráni ho pred nádorovým ochorením, obsahuje sója aj jedinečné rastlinné hormóny tzv. fytoestrogény.

Zákazníci, ktorí kúpili tento produkt, kúpili tiež: