Fazuľa mungo

Fazuľka mungo

Nový produkt

Fazuľa mungo - prevencia  na rakovinu a iné choroby, posilnenie imunity.

Fazuľa mungo, to je jednoduchá a rýchla výroba vysoko kvalitných enzýmov, proteínov, minerálnych látok, stopových prvkov a vitamínov.

Viac detailov

Dostupné

Zakúpením tohto produktu môžete získať až 4 vernostných bodov. Za obsah košíku získate celkom 4 vernostných bodov , ktoré môžu byť prevedené na zľavový kupón v hodnote 0,08 €.


2,09 €

4,18 € za kilogram

  • 500g
  • 1 kg

Pridať do obľúbených

Detaily

Fazuľa mungo sú malé, olivovo zelené fazule, ktoré chuťou pripomínajú zelený hrášok.
Niekedy sú vďaka svojej výživnej hodnote označované ako zelené sójové bôby.

Mungo je ideálne na nakličovanie, veľmi rýchlo rastie a je veľmi chutné.
Môže sa použiť aj ako varená strukovina do šalátov, zeleninových jedál, polievok, ale najviac vitamínov má vo forme klíčkov.

Mungo obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín, železa, mangánu, horčíka, draslíka a fosforu, vitamínov skupiny B.

Inštrukcie k nakličovaniu
- čas namáčania: 12 - 18 h (pre získanie sladkých klíčkov ponechajte pohár v úplnej tme)
- počet denných prepláchnutí: 3
- čas klíčenia: 3 - 4 dni
- dĺžka zrelých klíčkov: 1 cm

Ak chcete, aby vám vyrástli krásne dlhé a rovné mungo klíčky, ako sa to darí obyvateľom v ázijských krajinách, nechajte fazuľku klíčiť v jednej vrstve na menšom plechu a položte na ne polyetylénový sáčok naplnený vodou a zaviazaný (klíčky porastú pozdlžne a nebudú sa krútiť).

Inštrukcie k vareniu
V prípade tepelnej úpravy mungo namočte na 10 - 18h, potom varte vo vode 30 - 80 minút v závislosti od čerstvosti munga.
Pri varení nemiešajte, zbierajte penu a po uvarení posoľte.

Klíčky fazuľky munga vyrastú v akomkoľvek podnebí, svojou nutričnou hodnotou sa vyrovnajú mäsu, dozrejú počas troch až piatich dní, pestovať ich je možné počas celého roka, nevyžadujú pôdu ani slnečné lúče, svojím obsahom vitamínu C môžu súperiť s paradajkami, ich prípravou nevznikne žiadny odpad a môžeme ich papať aj surové (vtedy majú najvyšší obsah výživných látok - vitamínov, minerálov, stopových prvkov, enzýmov, proteínov).

Vďaka tomu, že klíčky fazuliek munga obsahujú dobre vyvážený pomer aminokyselín, mastných kyselín, prírodných cukrov a minerálov a za predpokladu, že ich konzumujeme niekoľko druhov spolu, môžu nás klíčky už samy o sebe udržať pri živote.

Pomerne dávno používaný spôsob klíčenia semien sa stáva viac a viac používaný a klíčky rastlín sú trvalou súčasťou zeleninových šalátov a zeleninových pokrmov po celý rok z mnohých dôvodov:
1- klíčenie rastlín je najlacnejšiou zeleninou
2- čerstvá zelenina má vysoký obsah vitamínov biologicky aktívnych látok a minerálov
3- jedla sa ľahko upravujú

Semienka munga ako také sú uzamknutou pokladnicou skrytej energie vo forme bielkovín, tukov, uhľohydrátov, vitamínov a minerálov.
Akonáhle mungo semienko nasaje trochu vody, dejú sa s ním pozoruhodné veci.

Enzýmy, ktoré v ňom dovtedy odpočívali, zahajujú svoju aktivitu - začínajú rozkladať uskladnený škrob na jednoduché cukry (glukózu a fruktózu), štiepia dlhé reťazce bielkovinových molekúl na voľné aminokyseliny a premieňajú nasýtené tuky na voľné mastné kyseliny

Niektoré semená fazuľky munga konzumované v nenaklíčenom stave môžu spôsobiť nadúvanie.
Práve naklíčením tieto tendencie prudko znížime.

Aktivita enzýmov v rastlinách nie je už nikdy tak intenzívna, ako počas najrannejšieho štádia klíčenia semien.

Lekári, ktorí využívajú čerstvo naklíčené semená ako súčasť liečebných kúr tvrdia, že je to práve vysoká úroveň aktivity enzýmov, ktoré povzbudzujú naše vlastné enzýmy k väčším výkonom.

Semená pôsobia pred započatím tráviaceho procesu, takže ich živinová účinnosť je niekoľkonásobne vyššia než u semien, z ktorých vzišli.

Pri klíčení akýchkoľvek semien sa tiež neobyčajne zvyšuje obsah vitamínov.

Napríklad množstvo vitamínu B2 obsiahnuté v ovse sa takmer okamžite zvyšuje až o 1300 percent!
V okamihu, keď na povrch prerážajú prvé malinké zelené lístky, obsahuje ovos tohto vitamínu už o 2000 percent viac ako semienko v kľude.

Dramaticky stúpa tiež podiel ostatných vitamínov:
biotin (vitamín H) o 50 %,
kyselina pantothenová (B5) o 200 %,
pyridoxin (B6) o 500 %,
kyselina listová o 600 %.

Množstvo vitamínu C sa počas troch dní po naklíčení sójových bôbov znásobuje až päťkrát.
Naklíčené sójové bôby sú v skutočnosti také bohaté na vitamín C, že na pokrytie odporúčanej dennej dávky dospelej osoby ich stačí iba jedna polievková lyžica.

Posúďte sami, kde inde v prírode by ste našli takú vysokú kvalitu živín a za takú nízku cenu?

Čo všetko môžeme klíčiť
Najpoužívanejšie je zelená sója - mungo. Z 1/2 dcl fazuliek za 3 dní získate extrémne výživný šalát.

Zo strukovín sú to ďalej zelený hrach (nesmie byť "mŕtvy"-taký nevyklíči), cícer, šošovica hnedá aj šošovica červená, sója, fazuľa azuki.

Kapustovité rastliny sa klíčia hlavne pre získanie rastliniek pikantnej chuti na ochutenie šalátov a sendvičov. Patrí sem reďkovka, červená reďkovka Sango, červená kapusta a brokolica.
Z ostatných je veľmi jemná lucerna, pór, horčicové semeno, sezamové semienko, slnečnicové semienko, jačmeň, pšenica, žito, ovos, proso.

Ako správne naklíčiť mungo
1/2 deci suchých fazuliek munga poriadne niekoľkokrát prepláchneme a namočíme do vlažnej vody na 24 hodin. Mungo sa nám krasne napučí-nabobtná.

Po 24hodinách fazuľky vložte do pohára a umiestnite v tmavej miestnosti (kúpeľňa, skrinka kuchynskej linky atď).

V priebehu nasledujúceho dňa pohár 2x až 3x denne prepláchnite vlažnou vodou.
V pohári nesmú zostávať zvyšky vody, pretože z toho môžu vznikať plesne.

Od 2. dňa po umiestnení munga do pohára sa začnú objavovať prvé klíčky.

Celá masa munga s klíčkami sa postupne dvíha až nakoniec dosiahne 2/3 obsahu pohára. Proces klíčenia je ukončený na 3-4 deň od naplnenia pohára.

Klíčky majú mať dĺžku 20-30 mm a majú byť hrubé 3-4 mm.
Ak klíči mungo dlhšiu dobu, vyvinú sa rozvetvené korene, ktoré zhoršujú vlastnosti klíčka (klíčky sa možu zafarbiť aj do fialova.

Vyklíčené fazuľky munga z pohára vyberieme a konzumujeme.
Podobným spôsobom ako mungo môžeme klíčiť napr šošovicu, ktorá klíči dobre a rýchlo.

Ak nestihnete klíčky zkonzumovať, môžete ich prepláchnuté a zliate uchovávať v chlade-v chladničke.
Pri nízkej teplote, ktorá tam je sa proces zastaví, resp. zníži na minimum a môžete tak mať pripravené čerstvé klíčky ešte niekoľko dní.

Chutný a zdravý recept - Zeleninový šalát
Mungo klíčky nakrájame, pridáme jemne nastrúhanú mrkvu a nakrájané listy pekinskej kapusty, trochu octu, olivového oleja, sójovej omáčky.
Osolíme, pridáme trochu cukru a podávame.

Krajina pôvodu Čína

Recenzie

Napísať recenziu

Fazuľka mungo

Fazuľka mungo

Fazuľa mungo - prevencia  na rakovinu a iné choroby, posilnenie imunity.

Fazuľa mungo, to je jednoduchá a rýchla výroba vysoko kvalitných enzýmov, proteínov, minerálnych látok, stopových prvkov a vitamínov.

Zákazníci, ktorí kúpili tento produkt, kúpili tiež: