Natural ryža (nelúpaná, hnedá)

Nový produkt

Chutne pripravená ryža je zdravá a ľahko sa s ňou chudne bez hladovania.

Najhodnotnejšou zložkou sú komplexné sacharidy, z ktorých pochádza až 85 % energie.

Ryža má nízky glykemický index (GI) preto nerozkolíše hladinu cukru v krvi. Prírodná ryža má GI 50, biela má GI 64.

Okrem toho je natural ryža bohatá na vitamíny skupiny B, na minerálne látky a stopové prvky (fosfor, draslík a železo).

Viac detailov

Dostupné

Zakúpením tohto produktu môžete získať až 2 vernostných bodov. Za obsah košíku získate celkom 2 vernostných bodov , ktoré môžu byť prevedené na zľavový kupón v hodnote 0,04 €.


1,09 €

2,18 € za kilogram

  • 500g
  • 1 kg

Pridať do obľúbených

Detaily

Nachádza sa v nej viac kvalitných rastlinných bielkovín ako v pšenici a neobsahuje lepok ani tuk, preto ju môžete jesť aj pri celiakii a problémoch s cholesterolom.

Ryža je bohatá na škrob, obsahuje menšie množstvo bielkovín, ale ich biologická hodnota  je veľmi vysoká.
Ryža obsahuje jednoduché aj zložené sacharidy.

Jednoduché sacharidy zahŕňajú glukózu, fruktózu a laktózu.
Zo zložených sacharidov je to škrob (85% hmotnosti ryžového zrna).

Hnedá ryža má nízky obsah tukov, neobsahuje cholesterol. Kyselina linolová, ktorú si telo nevie samo syntetizovať, tvorí až 30% z celkového množstva tukov v ryži.

Nelúpaná ryža obsahuje  vitamíny skupiny B: vitamín B1 (tiamín), vitamín B2 (riboflavín), vitamín B3 (niacín) a vitamín B6 (pyridoxín).
Z vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch, sa v nelúpanej ryži nachádza vitamín A a vitamín E.

Bohato zastúpené sú v natural ryži minerálne látky. Obsahuje veľa draslíka a má nízky obsah sodíka.
Ďalej v nej je zinok, vápnik, železo, horčík, mangán, fosfor, kobalt, selén a fluór.

Obsah jednotlivých látok závisí aj od druhu ryže.

Hnedá ryža (nebrúsená, natural) obsahuje v porovnaní s bielou ryžou väčšie množstvo vitamínov a minerálnych látok, viac živín a vysoký obsah vlákniny a antioxidantov, ktoré chránia pred rakovinou hrubého čreva, prsníka a prostaty.
Obsahuje viac bielkovín, vápnika, fosforu, tiamínu, niacínu, aj vitamínu E.

Najvýznamnejšou výhodou hnedej ryže v porovnaní s bielou ryžou je výrazne vyšší obsah vlákniny.
Aj keď hnedá ryža obsahuje viac tukov ako biela, oleje pochádzajúce z hnedej ryže patria medzi zdravé tuky.

Nelúpaná ryža je najtmavšia ryža, označovaná aj ako natural. Je naozaj prírodná, nebrúsená a neleštená.
Zachováva si všetky vitamíny, minerály a vlákninu, no má aj jednu nevýhodu.

Šupky obsahujú kyselinu fytovú, ktorá bráni vstrebávaniu vápnika a železa, preto by ste ju občas mali striedať s inými typmi ryže.
Varí sa oveľa dlhšie ako biela ryža a aj potom je tvrdšia, ako by ste čakali.

To, či je surová ryža biela, žltkastá alebo hnedá, závisí od spôsobu úpravy. Biela ryža sa najprv olúpe a potom brúsi a leští.
Béžovú farbu má pololúpaná ryža, z ktorej je šupka obrúsená iba čiastočne.

Jednotlivé typy sa líšia aj podľa miesta pestovania a vhodnosti použitia.

  • Arborio pochádza z Talianska a pripravíte z nej pravé talianske rizoto
    Guľaté perličkové zrnká sa po uvarení spoja na krémovitú hmotu, pretože vstrebávajú veľa vody
  • Basmati má dlhé zrná a výraznú orieškovú arómu
    Považuje sa za výnimočne kvalitný typ. Pripravujú sa z nej najmä jedlá indickej kuchyne
  • Carnaroli sa podobá na arborio
    Biele krátke zrnká sa varením ešte väčšmi zaguľatia. Dobre vstrebáva vodu a hodí sa najmä na prípravu rizota
  • Červená ryža, nazývaná aj bhutánska, má jemné zrnká, ktoré už pri varení príjemne voňajú orieškami
  • Indiánska alebo „divá ryža“ nie je pravá ryža
    Dlhé čiernohnedé semená patria americkej vodnej tráve zizanii
    Majú vysoký obsah vitamínov skupiny B a pridávajú sa do ryže basmati
    Čierno-biela zmes vyzerá efektne v šalátoch aj ako príloha
  • Jazmínová ryža sa podobá na basmati, ale väčšmi sa lepí
    Má žltohnedú farbu a výraznú kvetinovú vôňu. Využijete ju najmä v čínskej kuchyni
  • Nišiki ryža sa používa na prípravu pravého suši, pretože je správne lepivá


Hoci pestovanie ryže nie je pre našu oblasť typické, jej konzumáciu ocenia najmä celiatici.
Ryža vo všeobecnosti patrí medzi najmenej alergénne potraviny a dobre ju znášajú deti a tiež dospelí s tráviacimi problémami.

Keďže existuje nespočetné množstvá druhov ryže, buďte dôslední aspoň v tom, že uprednostníte prírodnú a nelúpanú ryžu, čiže natural.
Obsahuje časť šupiek a klíčkov, kde sú uchované všetky biologicky hodnotné živiny – vláknina, vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, horčík, nenasýtené mastné kyseliny.

Prínosy ryže pre Vaše zdravie
- ryža nenadúva, preto je ideálna pre deti, starších ľudí a pri žalúdočnej a žlčníkovej diéte,
- ryžový odvar pomáha pri vysokých teplotách a zápaloch, zmierňuje hnačku i zápchu, lieči tráviace a črevné problémy,
- ryža mierne odvodňuje, zbavuje telo škodlivín a je dobrou prevenciou obličkových kameňov

Ryžu môžete bez obáv jesť, aj keď si strážite hmotnosť.
Sto gramov surovej ryže má priemerne 365 kJ, ale pri varení trojnásobne zväčší svoj objem.
Na zasýtenie vám bohato stačí aj polovičné množstvo, napríklad keď ju zamiešate do zeleninového šalátu.

Krajina pôvodu Taliansko

zdroj pluska.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Natural ryža (nelúpaná, hnedá)

Natural ryža (nelúpaná, hnedá)

Chutne pripravená ryža je zdravá a ľahko sa s ňou chudne bez hladovania.

Najhodnotnejšou zložkou sú komplexné sacharidy, z ktorých pochádza až 85 % energie.

Ryža má nízky glykemický index (GI) preto nerozkolíše hladinu cukru v krvi. Prírodná ryža má GI 50, biela má GI 64.

Okrem toho je natural ryža bohatá na vitamíny skupiny B, na minerálne látky a stopové prvky (fosfor, draslík a železo).

Zákazníci, ktorí kúpili tento produkt, kúpili tiež: