Pšeno (lúpané proso)

Nový produkt

Pšeno je proso bez šupiek. Malé žlté guličky si mnohí zamieňajú s kuskusom.

Pšeno je vzácna obilnina, ktorá je ako jediná zásaditá = neprekysľuje organizmus.
Slúži ako zdroj mnohých vitamínov a minerálov.

Pšeno je bezlepkové, ľahko stráviteľné, sýte a veľmi výživné.
Obsahuje veľa železa, kremíka, zinok a vitamíny skupiny B.

Pšeno má vyvážený pomer bielkovín (12%), tukov (4%) a sacharidov (68%).

Viac detailov

Dostupné

Zakúpením tohto produktu môžete získať až 1 vernostný bod. Za obsah košíku získate celkom 1 vernostný bod , ktoré môžu byť prevedené na zľavový kupón v hodnote 0,02 €.


0,65 €

1,30 € za kilogram

  • 500g
  • 1 kg

Pridať do obľúbených

Detaily

Pre koho je pšeno vhodné?

  • pre ľudí trpiacich anémiou kvôli vysokému obsahu železa
  • pre ľudí s problematickými kosťami
  • pri prekyslení organizmu (je zásadité)
  • pri žalúdočných problémoch
  • pri problémoch s pankreasom a slezinou
  • prospieva obličkám, pretože ich prečisťuje
  • posilňuje vlasy, nechty a zuby (vysoký podiel kremíka)
  • vzpruží organizmus, odoženie únavu a depresiu
  • celkovo detoxikuje telo
  • zlepšuje obranyschopnosť organizmu

 

Pšeno má veľmi široké využitie.
Aj keď ste ho možno doteraz nevyskúšali, určite si nájde miesto aj vo vašej kuchyni. 

Najprv pšeno dôkladne umyte a sparte vo vriacej vode (2 – 3 krát).
Následne prepláchnite studenou vodou, nechajte odkvapkať a uvarte v jeden a pol násobku osolenej vody.

Varením sa objem pšena viacnásobne zväčší, preto si pripravte dostatočne veľkú nádobu na jeho prípravu.
Netreba ho variť dlho, stačí na to približne 15 minút.

Cenovo je pšeno veľmi výhodná potravina, ktorá vášmu telu dodá veľké množstvo železa, kremíka a vitamínov skupiny B.

Uvarte si z pšena napríklad:

  • kašu – na varenie použite 3 diely vody a 1 diel pšena
    Počas varenia do pšena pridajte bylinky a koreniny podľa chuti, podávajte so zeleninou
  • rizoto – uvarené pšeno, podobne ako ryžu zmiešajte s ľubovoľnou zeleninou, mäsom, hubami, resp. s tým, čo bežne dávate do rizota
  • sladké raňajky – do uvareného pšena nalejte čokoládu a pridajte ovocie, orechy, či marmeládu
  • prílohu k mäsovým pokrmom – pšeno môžete podávať ako prílohu všade tam, kde ako prílohu podávate ryžu
  • nákyp – zapečte ho tak, ako ryžový nákyp s ovocím a inými ingredienciami podľa vlastnej chuti
  • použite pšeno ako závarku – do polievok, omáčok, nátierok, ale dá sa použiť aj do koláčov, či dezertov

 

Chutný recept - Pšenové dukátiky

Potrebujeme:

  • 250 g pšena
  • 1 cibuľu
  • 1 mrkvu
  • ½ lyžice detskej krupice
  • bylinky podľa chuti
  • rascu
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej


Pšeno dôkladne umyjeme a zalejeme vriacou vodou. Necháme ho v nej postáť 5 minút.
Cez sitko ho prepláchneme, necháme odkvapkať.

Pšeno dáme do hrnca, zalejeme 2,5 dcl vriacej vody, osolíme a udusíme ako ryžu. 

Medzitým si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu.
Pridáme koreniny a dusíme.

Keď obidve zmesi vychladnú, zmiešame ich, pridáme bylinky a koreniny podľa chuti, dobre premiešame a zahustíme krupicou. 

Zo zmesi tvarujeme fašírky, ktoré dáme piecť do rúry na papier na pečenie.
Každú fašírku pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 20-30 minút pri 200°C.

Krajina pôvodu Poľsko

 

 

zdroj plnielanu.zoznam.sk

Recenzie

Napísať recenziu

Pšeno (lúpané proso)

Pšeno (lúpané proso)

Pšeno je proso bez šupiek. Malé žlté guličky si mnohí zamieňajú s kuskusom.

Pšeno je vzácna obilnina, ktorá je ako jediná zásaditá = neprekysľuje organizmus.
Slúži ako zdroj mnohých vitamínov a minerálov.

Pšeno je bezlepkové, ľahko stráviteľné, sýte a veľmi výživné.
Obsahuje veľa železa, kremíka, zinok a vitamíny skupiny B.

Pšeno má vyvážený pomer bielkovín (12%), tukov (4%) a sacharidov (68%).

Zákazníci, ktorí kúpili tento produkt, kúpili tiež: